zaterdag 3 oktober 2009

Wereld Batik Dag.

Gisteren, 2 oktober, werd in heel Indonesië gevierd dat Batik door Unesco officieel tot werelderfgoed is uitgeroepen. Alle Indonesische ambtenaren droegen op last van de regering batik, alle anderen kregen hiertoe een vriendelijk verzoek. Voor wie zich nu achter de oren krabt en zich afvraagt wat batik ook al weer is... het is een manier van prints op stof maken met behulp van was, om ervoor te zorgen dat bepaalde vlakken wit blijven. Of niet geverfd worden, want batik gaat vaak meerdere malen door het verfbad. Tussendoor wordt steeds de was eraf gehaald en een nieuwe laag aangebracht.
Vaak wordt de bedrukte stof voor het maken van kleding gebruikt. Hele bijzondere materialen kunnen als kunstwerk worden beschouwd. Denk bijvoorbeeld aan wandkleden. Batikken wordt ook al langer dan vandaag gedaan: Vooral in het Midden-Oosten, India en Centraal-Azië zijn stukken van meer dan 2000 jaar oud gevonden. In Indonesië wordt het batikken vooral in Midden-Java gedaan. Gezien de geschiedenis is het dan ook begrijpelijk dat het Haagse Gemeentemuseum in Den Haag en het Tropisch Museum in Amsterdam bijzondere verzamelingen batik in hun collecties hebben.
Tegenwoordig worden steeds minder stoffen handmatig bedrukt. Niet iedereen kan zich een „Echte Batik“ veroorloven. Zelf heb ik niet lang geleden een bloesje op de kop getikt voor 85000 roepia’s.Een stukje werelderfgoed voor maar 6 euri...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten